skip to Main Content
085-4884060 info@re-employ.nl
dochter-bedrijven-onze-merken-25h   We employ  divider-25h  Re employ  divider-25h  employ groep logo DEFINITIEF
Maart 2020 schreven wij nog wat naïef in onze nieuwsflits over thuiswerken. Nu bijna een jaar verder weten we beter. Het wordt het nieuwe normaal. De term ‘hybride werken’ is reeds de duiding. Terwijl ook de vakbonden zich mengen in de discussie wat wel en niet mag bij thuiswerken en terwijl bedrijfsstrategieën aangepast worden zitten wij als individu met de vraag: Hoe ga ik dat doen?

Wat bespiegelingen en wat tips voor u verzamelt:
Nu een groot deel van NL al maandenlang thuis werkt, komt datgene wat tijdelijk leek, als definitief in zicht. Daar waar we tijdelijk een compromis maakte omtrent de werk-privébalans komt nu de vraag hoe we het duurzaam gaan toepassen in ons leven. Uit onderzoeken en ook uit eigen ervaring blijkt dat er een risico is dat we steeds ‘aan’ staan. De plek waar we normaliter ‘thuis zijn’ en ontspannen, is tevens de werkplek geworden. Tijdens al het zoomen, skypen en beeldbellen op wat voor manier dan ook merk je al dat grenzen vervagen. Met soms gênante voorbeelden.

Het peilglas van een verstoorde werk-privébalans en wat kan helpen
Een heel duidelijk signaal is er een van constante stress. Net zoals minder interesse en plezier. Maar ook het kortere lontje naar elkaar in of buiten het gezin. Natuurlijk is de kwaliteit van ons werk en/of de efficiëntie iets om in de gaten te houden. Er zijn voor de hand liggende zaken wat we eraan kunnen doen om de verstoring van balans te voorkomen. Zoals duidelijke afspraken m.b.t. wie werkt wanneer en wie zorgt voor de kinderen, wanneer beantwoorden we nog wel de mail of telefoon. Het helpt om de nu broze scheidslijn te bewaken. Ook minder voor de hand liggende zaken kunnen helpen, zoals je kantoorkleding i.p.v. de joggingbroek, of een ritueel als even een blokje wandelen voordat je gaat thuis-werken.
 
Voorbereiden op het ‘nieuwe normaal’ van werken
Door alle bewegingen die er op dit moment in een verwarrende tijd plaatsvinden, zijn er reeds ook wat heldere contrasten over de nieuwe toekomst. Wanneer de pandemie onder enige vorm van controle is, is te verwachten dat het ‘ hybride werken’ voor velen van ons de norm gaat worden. Voor elke bedrijfssector zal dit verschillend zijn. Het advies: ga thuis en op het werk maar vast met elkaar in gesprek over wie welke en hoeveel dagen thuiswerkt en idem op de werklocatie. Zo raken we samen voorbereid op het nieuwe perspectief na de coronacrisis.
 
Prettige werkomgeving
Het effect van het ‘vernieuwde’ nieuwe werken, oftewel thuiswerken is dat we ook wat meer aandacht moeten besteden aan de werkplek thuis. Zorg dat er maximale rust is en de zit positie geoptimaliseerd, zoals knieën en ellebogen in een hoek van negentig graden.
Een ieder van ons krijgt de uitdaging om te kijken wat past en natuurlijk wat kan. Hoelang is de concentratieboog achter het beeldscherm en beeldbellen. Werkritme wordt straks niet meer door het kantoorritme bepaald. Een vrijheid en ook een verantwoordelijkheid. Zorg voor een werkritme dat bij uw situatie past.

In veel gesprekken die we nu hebben met onze klanten komen de uitdagingen naar voren over de verbinding. En dan niet de internetverbinding maar de relationele verbinding met collega’s, het werk in het algemeen. Mogelijk bent u reeds een ervaring rijker door een goedbedoelde en toch wat gekunstelde digitale nieuwjaarsborrel achter de rug te hebben. Juist in de tijd van nu en ook zeker die komen gaat, waar iedereen voor het geheel of een gedeelte thuis werkt, is persoonlijk contact, belangrijk. Dat klinkt vreemd maar daar zal op geïnvesteerd moeten worden door bewust te bellen, niet omdat het moet maar omdat je ervoor kiest om elkaar te horen, te zien en te waarderen. Daadwerkelijk investeren in de relatie met je collega door ook een lunchwandeling te plannen op anderhalve meter en gewoon even bij te kletsen zoals je vroeger deed bij het koffieautomaat.
 
Succes met Beter aan het werk in het ‘Nieuwe Normaal’

 
Leestips: 
Blik op arbeid mogelijk na corona
Re-integratie sociaalplan in coronatijd
De wia-keuring bij het uwv het portaal van lourdes
Hoe wordt een baanzoeker een baanvinder de vijf as
De strijd tussen zoeken en vinden
Meditatie wat doet het echt met ons
Wat is het gezondheidsrisico van het nieuwe werken
Van stress tot burn-out en vice versa
Back To Top