skip to Main Content
085-4884060 info@re-employ.nl
dochter-bedrijven-onze-merken-25h   We employ  divider-25h  Re employ  divider-25h  employ groep logo DEFINITIEF

Welke opleidingen mogen er van de transitievergoeding worden afgetrokken?

De transitievergoeding was oorspronkelijk alleen bedoeld voor opleidingen en outplacement. Maar dat vond de Tweede Kamer te bevoogdend, dus nu kan de werknemer het geld nu ook gewoon laten uitkeren. Toch is het doel niet veranderd: de overgang naar een nieuwe baan makkelijker maken. Welke opleidingen mogen er van de transitievergoeding worden afgetrokken?

De transitievergoeding in een notendop

Allereerst: hoe zat het ook alweer met de transitievergoeding? De belangrijkste punten op een rij.

  • Werknemers die buiten hun schuld worden ontslagen hebben vanaf 1 juli 2015 recht op een transitievergoeding. De hoogte daarvan hangt af van een aantal factoren, maar een belangrijk onderdeel is het aantal jaren dienstverband.
  • De transitievergoeding kan worden uitgekeerd aan de werknemer. Over de vergoeding moet dan belasting worden betaald.
  • Het geld kan (geheel of gedeeltelijk) ook belastingvrij worden ingezet voor en opleiding of outplacement, zodat de werknemer sneller een nieuwe baan vindt. In dat geval brengt de werkgever de kosten van de opleiding of het outplacementtraject in mindering op de transitievergoeding. De werknemer moet er van tevoren wel nadrukkelijk mee instemmen dat deze kosten worden betaald vanuit de vergoeding. Met de opleiding of het outplacementtraject hoeft niet pas bij het ontslag begonnen te worden: het mag maximaal vijf jaar van tevoren.

Werkgever mag geen baat bij hebben de opleiding

Bij de vraag welke kosten voor opleidingen mogen worden betaald uit de transitievergoeding, zijn er twee categorieën.
In de eerste plaats zijn er de transitiekosten, die heel direct bedoeld zijn om de kans op een nieuwe baan te vergoten, zoals outplacement. Die kosten zijn doorgaans vrij helder, en mogen in mindering worden gebracht op de vergoeding. Daarnaast zijn er ook de inzetbaarheidskosten. Dat zijn uitgaven die tijdens het dienstverband zijn gedaan om de algehele inzetbaarheid van een medewerker op peil te houden. Deze mogen alleen in mindering worden gebracht op de vergoeding als de opleidingen die met dit geld zijn gevolgd, geen verband houden met de functie.
Diebels: ‘De werkgever mag er dus zelf geen baat bij hebben gehad. Als een filiaalhouder van de Hema een cursus leidinggeven volgt, mag die dus niet worden afgetrokken van de transitievergoeding. Als ik, als Nederlandse advocaat, een cursus Spaans volg, mag dat wel. De werknemer moet altijd vooraf instemmen met de besteding van het geld: het is zijn transitievergoeding. Hij mag er dus ook een nieuwe fiets van kopen.’

‘Het zou wel goed zijn als de bedrijven de werknemers die wel een opleiding willen volgen, een vrijblijvend gesprek met een opleidingsadviseur of outplacementbureau aanbieden.

Wat kiezen werknemers?

Maar als werknemers kunnen kiezen tussen een pot met geld en een opleiding of outplacementtraject, wat kiezen ze dan?‘Als mensen kunnen kiezen tussen zeg 20.000 euro of 17.000 euro met een outplacementtraject erbij, gaan ze toch voor het volledige bedrag.’
‘Het zou wel goed zijn als de bedrijven de werknemers die wel een opleiding willen volgen, een vrijblijvend gesprek met een opleidingsadviseur of outplacementbureau aanbieden. Want er is zo veel keus in opleidingen. Kies je voor een verdieping van je vak of voor een complete omscholing naar een andere sector? Wat is reëel en wat past bij je? Daar kun je wel wat deskundige begeleiding bij gebruiken. Zorg daar dan voor als bedrijf. Je wil je ex-werknemers toch goed op weg helpen?’ bron:pwdegids

Gepubliceerde artikelen door Re-employ in de afgelopen maanden over dit onderwerp en het nieuwe ontslagrecht in het algemeen:

 Gerelateerde diensten van Re-employ

Back To Top