skip to Main Content
085-4884060 info@re-employ.nl
dochter-bedrijven-onze-merken-25h   We employ  divider-25h  Re employ  divider-25h  employ groep logo DEFINITIEF

Waar liggen de kansen en de uitdagingen?
Een snelle helikopter blik op de arbeidsmarkt en de economie van april geeft aan dat er kansen en bedreigingen zijn die zich als volgt laten samen vatten. Regionaal gekeken geeft de Rabobank aan dat Noord-Limburg, Zeeuws-Vlaanderen, Delfzijl en omgeving op basis van hun sectorstructuur de meest gevoelige economieën voor de coronacrisis. Ook dat in Zuid-Nederland de invloed van de coronacrisis op de economie waarschijnlijk groter is dan in andere delen van het land. Amsterdam en omstreken en de bedrijven in de Brainport Eindhoven ondervinden het grootste nadelige effect door de beperkende maatregelen.

De kansen in de diverse sectoren zien er als volgt uit geeft een publicatie van RTL-Z aan:
IT : De schaarste in IT is niet zomaar verdwenen en de nieuwe tijd vraagt om oplossingen. De grote tekorten zijn er nog steeds. Natuurlijk zijn bedrijven afwachtend en ze weten ook dat de sollicitatieprocedure lang is. Men bereid zich in die sector voor om mensen aan te nemen na de crisis.
Bouw: Het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) voorspelde dat de bouw hard getroffen wordt door de coronacrisis. In de komende twee jaar zou in deze sector 14.000 banen verloren kunnen gaan. Aan de andere kant is er opvallend veel vraag in de bouw. Die sector ligt voorlopig nog niet stil door het huidige volume aan opdrachten. De bouwondernemingen gaan dus ook door met personeel werven.
Zorg: De gezondheidssector zit te springen om handen en het gaat wel om werk waarvoor specifieke kwalificaties nodig zijn. Het komt ook deels door het ziekteverzuim. Opvallend is wel dat er toch minder vacatures zijn en de daling is wel minder sterk dan andere gebieden van de arbeidsmarkt.
Fruit- en groenteteelt: In de fruit- en groenteteelt zijn komende tijd mensen nodig om te helpen. Deels komt het omdat arbeidsmigranten uit Oost-Europa niet hier kunnen/mogen komen werken.
Schoonmaak- & beveiligingsbranche: Doordat we niet of veel minder op kantoor werken is er een flinke verschuiving bij de schoonmaak- en de beveiligingsbranche van het kantoor naar de zorg mbt tot de schoonmaak en is voor de beveiliging de focus van evenementen verschoven naar o.a. de supermarkt.
UWV: Het UWV verdient wanneer het gaat over kansen op de arbeidsmarkt een extra vermelding. Circuleert de zelfstandige bestuursorganisatie altijd al rond de top 10 van grootste werkgever. Zouden ze de komende tijd weleens met stip de top tien van grootste werkgever binnen kunnen komen. Naast de druk die er al lag op de uitvoering en de prangende vraag die er is naar vooral uitkeringsdeskundigen en klantcontactmedewerkers zijn het aantal ww-uitkeringen flink gegroeid tijdens de coronacrisis. Bovendien zijn ze belast met de uitvoering van de steunmaatregelingen.

Bijzondere tijden vragen om bijzondere oplossingen
In deze tijd geven misschien twee uitspraken van Winston Churchill wat inspiratie: “Als je door een moeilijke tijd gaat, blijf doorgaan”. & “Een pessimist ziet een probleem in elke mogelijkheid. Een optimist een mogelijkheid in elk probleem”.
Succes & sterkte daar waar nodig!

Leestips: 
Blik op arbeid mogelijk na corona
Werk re-integratie sociaal plan in coronatijd
Wilt u ook beter aan het werk in de toekomst
De strijd tussen zoeken en vinden
Thuiswerken werkgeluk en samen thuis zijn haalbaar
Werk re-integratie sociaal plan in coronatijd

Back To Top