skip to Main Content
085-4884060 info@re-employ.nl
dochter-bedrijven-onze-merken-25h   We employ  divider-25h  Re employ  divider-25h  employ groep logo DEFINITIEF

Hoe was de vakantie? Heb je het goed gehad? Ook zo warm geweest? Waarschijnlijk een van de vragen die in de afgelopen weken aan je gesteld zijn. En ja, die vraag luidt ook de mogelijke ‘after-holiday-dip’ in. Een troost, je bent niet alleen met dat gevoel. 60% van de Nederlanders zegt er last van te hebben. Een vervelende periode vlak na je vakantie waarin je weer in de sleur van alledag vervalt.

Geluksstofje
Nog een geruststelling, je kunt er niks aan doen. Het ligt niet aan jou, het zijn je hersenen. Het is gewoon een biochemisch proces. De achtergrond waarom het ‘after-holiday-dipje’ als een ravijn ervaren kan worden van een futloos gevoel, gevoel van gedemotiveerd zijn is omdat de geluksstofjes in je hersenen uit balans zijn.

We weten inmiddels wel dat er stofjes zijn die bijdragen aan het geluksgevoel zoals dopamine, endorfine en serotonine. Ze hebben een essentiële bijdrage in  ‘je goed voelen’. Eric Scherder laat met regelmaat in zijn presentaties van hersenscans zien hoe die gebieden kort oplichten in het brein.

Het patroon van onze bezigheden in de dagelijkse routine draagt bij aan dat gevoel van: beetje moe, even lastiger kunnen concentreren, verlangen naar die exotische maaltijd en sfeer en weinig eetlust binnen de routine van de dag. Misschien zelfs wat onverschillig naar de taken en verantwoordelijkheden. We zijn dus simpelweg niet blij als we weer aan ons dagelijks leven beginnen na onze vakantie.
Of zoals de Amerikaanse schrijver Elbert Hubbard het zegt:
‘Niemand heeft een vakantie zo hard nodig als diegene die er net een heeft gehad.’

Hallo ik zoek een zachte landing!
Onder het motto van ‘Dag vakantie!’ en ‘Hallo realiteit ik ben er weer!’, is er maar een grote tip: de beste stap om niet in ‘de dip’ te stappen is om niet alles direct te willen weten, te controleren en weer te doen. Gun jezelf je eigen debriefing van de vakantie, oftewel het gaat veel beter lukken als je jezelf de tijd geeft om op te starten na je vakantie.

Tips: post vakantie aankomst
Ga niet als een razende door je inbox om alles te weten en straks direct top of mind vragen te kunnen stellen aan collega’s. Ga gewoon eens even langs bij die collega(’s) die jouw werk hebben waargenomen. Laat je informeren over hoe zaken gelopen zijn: wat is de status van dit of dat, moet je iets terugnemen, is alles naar wens verlopen?

Wanneer je daar na deze vakantie nog niet aan toegekomen bent, doe dit dan de volgende vakantie wel. Geef jezelf respijt door je out of office reply een of twee dagen langer dan je vakantie in te stellen.
Je zult voor je vakantie nog wel ergens een prioriteitenlijstje gemaakt hebben. Neem deze eens even op je gemak door. Misschien zijn er alweer zaken af te strepen.

Koester voor de komende periode je herinneringen na terugkomst van je vakantie. Het is een kans om het vakantiegevoel wat op te rekken. Ga aan de slag met een fotoboek, praat met kennissen en vrienden over je ervaringen. Vul je bureaublad met een mooie foto van de reis of misschien gewoon lekker ouderwets een ingelijste foto naast je beeldscherm. En voor vanavond ………geniet ook van het feit dat je niet weer op zoek hoeft naar een restaurant, of moet wachten of er wel plaats is en de bediening wel een beetje oké is.
Oftewel Welkom Thuis!

“En… uiteraard zijn wij zelf ook weer terug van vakantie en staan u graag bij voor een extra Arbeidsvitamine!”

Leestips: 
Gelukkig hard werken
Goed werk voor iedereen
Wanneer had u een goed gesprek over werkdruk en werkstress
Zou u uzelf aannemen?
Beter aan het werk kijk naar de 3 basisbehoeften
Behoefte aan creativiteit weg met die bureaustoel
Is betrokkenheid de heilige graal van de werkgever en werknemer relatie?

Back To Top