skip to Main Content
085-4884060 info@re-employ.nl
dochter-bedrijven-onze-merken-25h   We employ  divider-25h  Re employ  divider-25h  employ groep logo DEFINITIEF
Er zijn verschillende manieren om de zin ‘Ik gun je……….…,’ af te maken. De invulling waarmee je die zin het meest associeert zegt waarschijnlijk heel veel over de relatie die eraan voorafging. Gunnen we de een ‘de hele wereld’ en de ander ‘het licht in de ogen niet’. Ze komen allebei voor, ook wanneer het afscheid van het werk van collega’s voor de deur staat. We zijn het allemaal eens over het feit dat een goed afscheid de ideale start voor een nieuw begin is. Toch lijkt het vaak niet zo makkelijk. Tijd voor verkenning:

Afscheid nemen is natuurlijk het fijnst wanneer we zelf het initiatief ertoe namen. Het kan zijn dat de laatste fase van het sollicitatieproces bij een nieuwe werkgever is aangebroken. Vervolgens is het tijd om afscheid te nemen. Je kijkt ernaar uit, je kunt je baan eindelijk opzeggen. Of misschien is er doelbewust besloten om het roer om te gooien. Een sabbatical staat voor de deur.

De aanleiding kan ook anders zijn: De uitdagingen op het werk blijken steeds groter te worden. Binnen het team wordt er getwijfeld aan de chemie. Al een hele tijd valt het op dat mensen niet zo lekker in hun vel zitten. Er wordt minder goed gepresteerd en men ziet er niet uitgerust uit. Er zijn geluiden dat men in het weekend op zondagmiddag, -avond alweer enorm tegen het werk op zien. Dit zijn de momenten waarop mensen die nog de energie hebben gaan solliciteren, maar er zijn er ook die daar geen energie meer voor hebben. Het risico van ziekmelden wordt op zo’n moment wel heel groot. En ja, het werkt ook niet meer. Voor de medewerker is dan het laatste wat men wil teruggaan naar die plek. Misschien is het ook geen optie meer….…

In bovenstaande situaties is het afscheid mogelijk aanstaande en dan komt de vraag naar voren: Hoe neem je goed afscheid van elkaar? In onze gesprekken met onze cliënten en werkgevers horen we  vaak de dilemma’s rond afscheid nemen.
Gaan mensen stilletjes weg, of is er de gelegenheid om eindelijk eens de waarheid te zeggen? Voor beide opties is wel iets te zeggen, maar toch: doe dit niet.

Het exitgesprek
De meeste werkgevers bieden een exitgesprek aan. Zoals gezegd, goed afscheid nemen is van groot belang. Van beide kanten het devies: neem de tijd om dit goed voor te bereiden en geef tijdens het gesprek elkaar de ruimte, om te benoemen wat positief was en wat ontwikkelpunten zijn. Dat geldt voor zowel de persoon als de organisatie. Voer een constructief, zakelijk gesprek. Ook al ben je als medewerker blij dat je er nooit meer terug hoeft te komen, of als werkgever blij dat iemand eindelijk vertrekt, je weet nooit in welke hoedanigheid je je collega’s weer tegen het lijf loopt. De wereld is klein.

Tips voor goed afscheid nemen:Wees constructief in het uiten van kritiek, maar geef ook complimenten. Werk is belangrijk en bij elke relatie horen hoogte- en dieptepunten.Creëer de gelegenheid om afscheid te nemen van directe collega’s; geef elkaar de kans om te zeggen wat de betekenis van de relatie was. Voor beide partijen belangrijk.Draag samen zorg voor een getuigschrift.Stem gezamenlijk af wie de brief opstelt om je zakelijke relaties in te lichten over het vertrek.Zorg dat je een goede overdracht hebt naar collega’s. Stem af hoe te handelen wanneer er vragen zijn na het vertrek.
 
Leestips: 
Loslaten als cadeau voor elkaar
Wat ontdek je als je ook hoort wat er niet gezegd wordt 
6 tips om de controle los te laten en samen te werken in vertrouwen
Is betrokkenheid de heilige graal van de werkgever en werknemer relatie
Beter aan het werk kijk naar de 3 basisbehoeften
Werkgeluk mag u fouten maken best een lastige vraag 
Back To Top