In grote organisaties worden cv’s gescand voor ze bij de recruiter terechtkomen. Hoe kom je voorbij die eerste selectie? Je hebt ongetwijfeld veel aandacht besteedt aan je cv, maar zeker in deze arbeidsmarkt kan het cv aan de kant van de ontvanger niet op dezelfde aandacht rekenen.
Volgens onderzoek van de Amerikaanse carrièrewebsite TheLadders kijkt een recruiter gemiddeld slechts zes seconden naar een cv (pdf). Maar het kan nog erger. Als de organisatie waar je solliciteert een applicant tracking system (ATS) in gebruik heeft, komt je cv misschien zelfs nooit in mensenhanden terecht.
Applicant Tracking System?
Zo’n ATS scant en filter je cv op sleutelwoorden die voor de betreffende functie en werkgever van belang zijn. Allereerst verwijdert het systeem de mooie opmaak waar je zo lang over hebt nagedacht. De overgebleven tekst wordt onderverdeeld in herkenbare onderwerpen als opleiding, contactinformatie, vaardigheden en werkervaring. De werkgever gebruikt het systeem vervolgens om relevante sollicitanten te zoeken aan de hand van zoekwoorden. De sollicitanten worden als zoekresultaten netjes gerangschikt op relevantie. In deze infographic over het ATS is mooi weergegeven hoe jouw cv tot een zoekmachineresultaat getransformeerd wordt, zonder dat er ooit een stel mensenogen overheen zijn gegaan.
Grote organisaties scannen je cv voor het ooit in mensenhanden komt. Hoe kom je voorbij de robot?
Hoe komt je cv voorbij de robot?
Het ATS is natuurlijk erg handig voor HR-managers en recruiters in grote organisaties. Irrelevante en ongeschikte aanmeldingen worden er direct uit gefilterd, wat de werkgever een hoop waardevolle tijd bespaart. Maar als jij je cv niet op de goede manier hebt ingevuld, kan ook jij hierdoor worden tegengehouden. Gelukkig weten onze collega’s bij The Daily Muse precies hoe het systeem te werk gaat. Zij geven de volgende tips waarmee jouw cv hoog in de zoekresultaten zal eindigen om vervolgens indruk te maken op je toekomstige werkgever.
Houd inhoud en opmaak eenvoudig
Houd je creatieve kant nog even voor je: het systeem ziet alleen de keiharde sleutelwoorden. Verwijder dus zaken als logo’s, foto’s, iconen en tekstopmaak. Kies ook voor een standaard lettertype als Arial of Times New Roman; het ATS kan veel andere niet lezen en zal je complete cv weigeren. Beperk je ook tot de broodnodige onderdelen van het cv: kwalificaties, werkervaring, opleiding en vaardigheden. Zelfbedachte koppen als netwerk, publicaties of lidmaatschappen kunnen het systeem in de war brengen. Stuur je cv op als Word document in plaats van een pdf. Hoewel de ATS-software steeds beter wordt in het lezen van pdf documenten, loop je nog steeds het risico dat belangrijke informatie over hoofd gezien wordt.
Gebruik de juiste sleutelwoorden
Er zijn ongetwijfeld belangrijke termen van toepassing op de baan waarvoor je solliciteert. Jargon, software, cursussen en opleidingen: de kans is groot dat het ATS is ingesteld om op deze woorden te filteren. Denk dus goed na over deze termen en gebruik ze op de goede plaats in je cv. Gebruik woorden en zinnen in je cv die ook in de vacaturetekst staan. Dit zijn waarschijnlijk de termen waar de werkgever en dus het ATS naar op zoek is. Je kunt websites als Wordle en TagCrowd gebruiken om uit te vogelen om welke termen het zou moeten gaan. Gebruik zowel de uitgeschreven versie als de afkorting.
LET OP: overdrijven is ook een kunst. De systemen zijn al lang ingesteld om een overmatig gebruik van sleutelwoorden te herkennen. En wat moet de werkgever van je cv vinden als hij of zij het eindelijk in handen krijgt? Twee of drie herhalingen per term is genoeg.
Laat je carrièredoelen achterwege
Je persoonlijke verhaal over je doelen en ambities is, zeker in dit geval, eigenlijk zonde van de ruimte. Het gaat er niet om hoe jij je ervaring en vaardigheden wilt inzetten, maar om hoe de werkgever dat voor zich ziet. Vervang dit verhaal met een samenvatting van je kwalificaties. Zes zinnen of bullet points waarin je weer een aantal handige sleutelwoorden kunt gebruiken. Op deze manier voed je het ATS weer met de nodige zoekwoorden en geef je de werkgever een handig overzicht van jouw toegevoegde waarde aan zijn of haar bedrijf.
Versla de robot: hoe komt jouw cv in mensenhanden?
Maak geen taal- en spelfouten!
Spelfouten betekenen de dood van je cv. Mensen kunnen er nog overheen lezen of tenminste begrijpen wat je bedoelt, maar het ATS ziet simpelweg niet wat er hoort te staan en zal de tekst dan ook als ongeschikt markeren. Haal je cv dus twee, zo niet drie keer door de spellingchecker. Laat eventueel een vriend, partner of huisgenoot even kijken. Deze belangrijke fouten kunnen met een beetje moeite voorkomen worden.
Volg al deze stappen, en je cv komt geheid een keer op het bureau van je gedroomde werkgever terecht. Dan heb je in ieder geval alvast iedereen verslagen die zich liet verslaan door de machine. Succes!
Re-employ gerelateerde diensten
bron:intermediair