skip to Main Content
085-4884060 info@re-employ.nl
dochter-bedrijven-onze-merken-25h   We employ  divider-25h  Re employ  divider-25h  employ groep logo DEFINITIEF

Burn-out een chronische ziekte.

Onderzoek laat zien dat onbehandelde burn-out tot blijvende klachten leidt. Hoe kun je dit voorkomen, welke behandeling is effectief?

Een op de acht werknemers heeft last van burn-outklachten. Hun toestand kan ook na vier jaar onveranderd zijn als de burn-out niet behandeld wordt. Jeannet, advocate, meldde dat ze na een telefoontje direct erna al niet meer wist waar het over ging. Kees, werkzaam bij een verzekeraar, kon lange autoritten niet meer aan, omdat hij zich niet meer kon concentreren en bang was in slaap te vallen achter het stuur. Beiden zaten tegen burn-out aan en raadpleegden de huisarts. Die raadde rust aan en zeven dagen per week sporten. Geen goed advies. Maar wat dan wel?

Herstellen van een burn-out

Mensen herstellen meestal niet vanzelf van burn-outklachten. Jeannet herstelde niet omdat ze te hoge eisen aan zichzelf stelde. Ze bleef continu bezig en kon geen moment rustig stilzitten. Kees herstelde niet door piekeren en het gevoel te falen. Beiden hadden cognitieve gedragstherapie nodig om hun houding te veranderen en zich andere normen en waarden eigen te maken.

Tips voor als je een burn-out hebt

  • Zoek deskundige hulp die steunt en confronteert, waardoor je je gedachten en gedrag kunt veranderen.
  • Zet een streep door je schuldgevoel en doe dingen die leiden tot herstel zoals een boek lezen, muziek luisteren, planten verzorgen en vrienden opzoeken.
  • Doe één inspannend ding per dag en verlummel de rest van de dag. Neem bijvoorbeeld een bad of boek een dagje wellness.

Deze tips zijn van belang bij het herstel. Voor preventie: maak regelmatig de balans op van uitputting en herstel. Ben je binnen een uur na je werk hersteld en heb je zin iets leuks te doen, dan gaat het goed. Zo niet, dan is het van belang te monitoren wat energie geeft en wat niet. Trek daar je conclusies uit en manage je energie.

Re-employ gerelateerde diensten

bron:INTERMEDIAIR

Back To Top